1. MEDZI JEDLAMI NEPOJEDAJTE „DROBNOSTI“

Po jedle stúpa hladina krvných tukov- triglyceridov. Následkom toho sa zvyšuje priľnavosť krvných doštičiek a výsledkom toho je  zvyšovanie rizika tvorby zrazenín, ktoré upchávajú cievy na srdci a môžu viesť k infarktu. Takto by určite nik z nás dopadnúť nechcel, veď si to stačí všetko len vhodne rozplánovať a zvyknúť si na istý „zdravý životný štýl“. Pritom vôbec nezáleží, aký druh potravín jeme, či sú to potraviny bohaté na tuky alebo sacharidy k zvyšovaniu hladiny triglyceridov dochádza.


Ale povedzme si pravdu, strava, ktorú pojedáme medzi hlavnými jedlami tvoria sladkosli a iné lakotinky – drobnosti, no aj keby boli výživnejšie, tým, že ich jeme „kedykoľvek“ vznikajú isté fyziologické problémy.







Už spomínané sladkosti sú pritom hlavným podnetom zubného kazu. Po jedle nastáva totiž obdobie, po dobu cca dvoch hodín, kedy dochádza k ukladaniu minerálií do zubov. Keď teda medzi hlavnými chodmi konzumujeme stravu, obdobie ukladania minerálií sa predĺži, čo samo o sebe podnecuje k tvorbe zubného kazu.

Na zaver pár rád ako sa „dzobkaniu „ počas dňa vyhnúť
1.     RAŇAJKUJ AKO KRÁĽ!
2.     STRAVA S VYSOKÝM OBSAHOM VLÁKNINY!
3.     PORIADNE ROZŽÚVANIE!
4.     DODRŽUJ PITNÝ REŽIM, NIEKEDY HLAD JE SKRITÝ SMAD!
5.     PRAVIDELNE KONZUMUJ MENŠIE PORCIE!
6.     VYVÁŽENÁ STRAVA!
7.     ZELENINA A OVOCIE NIE SÚ OZDOBA ALE JEDNA ZO ZÁKLADNÝCH ZLOŽIEK NÁŠHO JEDÁLNIČKA!

Takže namiesto jablčnej šťavy JABLKO a namiesto zmrzliny BABÁN a cukríky rozdať detiskám na ulici !!!











Žiadne komentáre: