Rozhovor s MUDr. Václavem Kopeckým


„Žádné ošetření zubů nesmí a nebude nikdy bolet! To by přece už nikdo podruhé k zubaři nepřišel…“ říká primář MUDr. Václav Kopecký z Kliniky estetické stomatologie EsthetX. Muž, který zná odpovědi na všechny otázky ohledně péče o zuby. A zkrášluje úsměvy aktérům pořadu Mladší o pár let.

Pane doktore, o čem vypovídá špatný stav zubů? Každého asi napadne, že
o nedostatečné zubní péči. Mohou se ale na zubech projevit například jiné nemoci organismu?
Máte pravdu, že špatný stav zubů nejčastěji vypovídá o nedostatečných nebo nevhodných hygienických návycích. I když si to mnoho lidí nerado přiznává, za své zuby je odpovědný každý sám. Dnes je např. jednoznačně prokázáno, že jak zubní kaz, tak parodontóza jsou infekční nemoci, a jsou tedy způsobeny mikroorganismy. A jako takové jsou i léčitelné.
Pokud jde o druhou část otázky, už ve škole nás učili, že ústa jsou bránou do těla. Řada nemocí se tu proto skutečně projevuje. Až na některé velmi specifické choroby tyto projevy ale zuby neničí a při správné zubní hygieně lze i v těchto případech zuby ochránit.
Zeptáme se tedy obráceně: Co všechno ovlivňuje špatný stav zubů?
Následky špatného stavu zubů můžeme rozdělit na zdravotní a sociální. U zdravotních je to zejména vliv na kardiovaskulární a oběhový systém. Nesmíme zapomínat, že nemoci zubů a dásní mají většinou charakter zánětu. Tyto záněty jsou chronické a škodí srdci dokonce více než např. kouření. Lidé se srdečními chorobami by tedy měli chodit na pravidelné kontroly, protože špatný stav zubů je může ohrožovat na zdraví či životě. Pokud jde o důsledky sociální, nikomu není příjemné hovořit s osobou se zkaženými zuby, které páchne z úst. Může to vést až k úplnému sociálnímu vyřazení postiženého…
Jaké estetické zákroky v oblasti stomatologie jsou nejčastěji žádány?
Vývoj ve stomatologii jde rychle dopředu. Dříve bylo za estetické ošetření považováno zejména zhotovení bílých plomb z kompozitních plastů, dnes je to používání celokeramických rekonstrukcí zubů (plomb, korunek, keramických faset). Použití keramických faset jsme ostatně mohli vidět i ve 3. díle pořadu Mladší o pár let. Ohlas diváků byl nevídaný. Z dalších estetických řešení jsou stále častěji žádány zubní implantáty jako náhrada ztracených zubů či plastické operace dásní.
Jaké je cenové rozmezí nejčastějších zákroků?
To nelze takto obecně říci, v prováděných výkonech jsou obrovské rozdíly, čemuž odpovídají také rozdíly v cenách. V dnešní době už ale jde vyřešit takřka jakoukoli zubní situaci. Pokud chce mít pacient pevné a hezké zuby, není důvod, proč by je mít neměl. Někdy však zabere práce řadu měsíců nebo dokonce i let. Taková péče je přirozeně finančně náročná. Zhotovení pevného můstku na implantátech v jedné čelisti se může vyšplhat až na dvě stě padesát tisíc korun. U celokeramických plomb či faset se cena pohybuje od pěti do patnácti tisíc korun. Za tyto poměrně vysoké částky však pacient získává výrobek nejen vysoce kvalitní, ale také dokonale estetický.
V pořadu Mladší o pár let jste museli mít zřejmě jiné podmínky. Bylo provádění zákroků odlišné od normálního průběhu? Musel jste například dohlížet na zákroky kolegů?
Jisté odlišnosti zde samozřejmě byly, a to zejména časové. V pořadu bylo cílem ukázat co největší změnu v co nejkratším časovém úseku. Je to sice divácky atraktivní, ale pro lékaře komplikovanější. Náročný byl např. souběh s plastickými operacemi obličeje – účastníci často po operaci nemohli otevřít ústa. Někdy to byla i škoda, protože pěkně udělané zuby nebyly dobře vidět z důvodu otoku rtů, který ještě nestačil ustoupit. Z časových důvodů jsme také nemohli ukázat zákroky vyžadující chirurgickou přípravu a následně delší hojení. Do této kategorie spadají třeba právě implantáty.
Jaké zákroky jste nejčastěji prováděl v pořadu Mladší o pár let?
Kromě čištění a bělení zubů to byla protetická ošetření. Kde to z časových důvodů jinak nešlo, použili jsme snímací protézy. A pak asi korunky, můstky a keramické fasety.
Setkáváte se s pověstným strachem ze zubaře? Jsou zákroky na vaší klinice bolestivé?
Se strachem se samozřejmě setkávám, je to normální součást života. Hrůza ze zubaře je však většinou pouze následek nešetrného ošetření předchozího lékaře. U většiny pacientů se podaří strach zvládnout, byť to někdy vyžaduje i několik „přípravných“ návštěv, kdy si jenom povídáme a probíráme možnosti a způsoby ošetření. Čím více informací pacient o ošetření získá, tím lépe dokáže svůj strach ovládat. A pokud to přece jen nejde, přizveme anesteziologa, který u pacienta navodí utlumený stav vědomí. Bolest je to první, na čem se s každým zákazníkem domluvíme. Žádné ošetření zubů nesmí a nebude nikdy bolet! To by přece už nikdo podruhé k zubaři nepřišel…
Podle zubů se pozná stáří. Myslíte si, že dobře vypadající chrup může vzhledově ubrat věku?
Samozřejmě, zuby jsou po očích nejdominantnější částí obličeje a změny ve vzhledu jsou často zásadní. Výsledky ošetření proto bývají někdy tak „zázračné“, že jim dotyčný ani nemůže v první chvíli uvěřit. Od toho vlastně estetická stomatologie je – aby byly zuby nejen zdravé, ale i krásné. A aby jejich nositel získal nejen lepší vzhled, ale pokud možno i více sebevědomí a psychické jistoty.
 zdroj: http://www.iprima.cz

Žiadne komentáre: