NERVOVÉ A PSYCHICKÉ PORUCHY

Stresy, zápaly nervov, polyneuropatie, psychické poruchy, vyčerpanosť, nespavosť, podráždenosť, únava, úzkosť, bolesti hlavy, srdcové neurózy... Tieto stavy nám častokrát znepríjemňujú aj celý deň, no i dlhšie časové obdobie. Vtedy siahame po klasických farmaceutikách, ktoré sú však niekedy úplne zbytočné. Existujú aj možno rovnako účinné a pre telo priateľnejšie variácie.

Súčasnosť nás však učí, že to z lekárne je najúčinnejšie. Nieje tomu vždy tak.
Fakty o bylinkách sú známe už od dávnych čias. Možno stačí len trošku samovzdelávania a zistíme že napríklad proti nervozite, či stresu stačí niekedy aj čaj z materinej dúšky. A takýchto prírodných krásavíc nám naše polia ponúkajú od A po Z.

Ktoré sú tie na STRES a na zníženie hladiny NERVOZITY?

Materina dúška(Thymus serpillum)
Podľa starej povesti je to premenená matka na kvietok. V čase kvitnutia krásne vonia pre obsah silíc, najmä tymolu a cymolu. Materine dúške i tymianu sa dobre darí na skalnatých podkladoch a na chudobných pôdach. Obľubuje veľa slnka a teplo. Ak si v prírode nájdeme nejaké miesto na oddych, kde sála zo zeme príjemné teplo, určite tam zacítime aj materinu dúšku.

Táto bylina má pre telo veľmi pozitívny vplyv - posilňujúce, protikŕčové, protizápalové a hojivé účinky, blahodárne pôsobia najmä na tráviacu a nervovú sústavu. Aj z toho dôvodu sa používa pri BOLESTIACH HLAVY, NERVOZITE, PODRÁŽDENOSTI, TELESNEJ, ČI DUŠEVNEJ SLABOSTI. Blahodárne účinkuje aj pri ASTME, ZÁPALE PRIEDUŠIEK, HNAČKE, ZÁPALE MOČOVÝCH CIEST, ZÁPALY ÚSTNEJ DUTINY A HRDLA .
Dnes je možnosť vyskúšať rôzne "kúry" s prídavkom materinej dúšky.

Schizandračínska(Schisandrachinensis)

Nazývajú ju aj rastlinou piatich chutí pretože ak rozžujeme jej plody, postupne na jazyku cítime chuť slanú, kyslú, sladkú, štipľavú aj horkú. Patrí k rastlinám využívaným v čínskej medicíne.
Celá rastlina je liečivá -  POSILŇUJE NERVOV, ODSTRAŇUJE DEPRESIE, POCITY ÚZKOSTI A ÚNAVY. ZABRAŇUJE, ABY SME PODĽAHLI STRESOVÝM SITUÁCIÁM, ZVYŠUJE ODOLNOSŤ ORGANIZMU VOČI VYČERPANIU  A VOČI VYSOKÝM ALEBO NAOPAK NÍZKYM TEPLOTÁM PROSTREDIA. ZLEPŠUJE PSYCHICKÚ AJ FYZICKÚ AKTIVITU ZLEPŠUJE SLUCH A OSTROSŤ ZRAKU.
Táto zázračná bylinka je vhodná aj pri REUME, CUKROVKE, ZLEPŠENIE METABOLIZMU a tiež POSILŇUJE PEČEŇ.
*!!! Samostatne a vo vyšších dávkach zvyšuje krvný tlak!!!


Levanduľa úzkolistá (lekárska)  (Lavandula angustifolia)
Účinné látky má levanduľa sústredené najmä v kvete, vo vňati je ich asi 5-krát menej.U nás vo voľnej prírode nerastie, ale darí sa jej v našich záhradách. 

Levanduľa sa využíva najmä pri liečbe NESPAVOSTI, PREPRACOVANOSTI, MIGRÉNE, ZÁVRATOCH, UVOĽŇUJE KŔČE  a pomáha aj pri NADÚVANÍ.
V puberte ju môžeme použiť na liečenie AKNÉ a rôznych iných KOŽNÝCH VYRÁŽOK A EKZÉMOV, pretože urýchľuje rast nových kožných buniek.



Súčasné storočie nám ponúka okrem tradičných čajov, odvarov a domácich zábalov aj možnosť    využiť blahodárne výťažky byliniek s využitím odbornej pomoci a špecialistov v tejto oblasti. 
Doprajte sebe a blízkym relax a zároveň si revitalizujte telo i myseľ. Či už v centre alebo doma.
Každopádne  si určite zadovážte tieto bylinky, ktoré určite využijete http://www.predajbylin.sk

Žiadne komentáre: