LIEČIVÉ BYLINKY 1.

Divozel malokvetý (Verbascum thapsiforme)
Odvar : 50g usušenej rastliny na 1/2 litra vody sa používa pri chronickom kašli
Tinktúra : Pri chronickom, suchom kašli používajte 20 ml tinktúry denne.
Borák lekársky (Borago officinalis)
V kuchyni : Mladé listy sa používajú do šalátov, pomazaniek a syrov. Používajú sa aj šťavnaté stonky. Kvety môžu slúžiť ako dekorácia.
Upozornenie : Niektoré rastliny z čelade borákovitých môžu ostrými chlpmi vňate spôsobiť kožné vyrážky a zápaly. Pri zbere, sušení a úschove pozor.
Hluchavka biela ( Lamium album )
Zápar : 1 vrchovatá čajová lyžička na 1/4 litra vody, zaparí sa a nechá sa krátko vyluhovať.
Obklady : 3 vrchovaté čajové lyžičky na 1/2 litra vody. Zaparíme a krátko vyluhujeme. Navlhčíme plátno záparom a prikladáme teplý obklad.
Ibiš lekársky (Althaea officinalis)
Pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla na kloktanie : 2 čajové lyžičky drogy dať do 1/4 l vody, nechať prejsť varom a 1/2 hodiny odstáť. Denne vypiť 1 až 3 zohriate šálky, alebo kloktať.
Výluh pri zápaloch : použite 25 gramov koreňa na 1 liter vody a pripravte odvar v možstve asi 750 ml. Odvar je možné ešte rozriediť.
Poznámka : Podzemné časti divokorastúcich rastlín je zakázane vykopávať, sú chránené.
Kostihoj lekársky ( Symphytum officinale )
Macerát z koreňov: 2 čajové lyžičky nadrobno nakrájaných koreňov sa macerúju cez noc v 1/4 litri studenej vody, ráno sa trošku prihrejú a scedia. Pije sa po dúškoch.
Čajová zmes : vrchovatú čajovú lyžičku čajovej zmesi zaparíme 1/4 litrom vriacej vody, necháme tri minúty lúhovať. Pijú sa tri až štyri šálky denne.
Kašovité obklady : dobre vysušené korene jemne zomelieme. V šálke vriacej vody, do ktorej sme pridali niekoľko kvapiek jedlého oleja, rýchle vmiešame kašu, natrieme na ľanové plátno a ešte teplé priložíme na choré miesto a obviažeme.
Úplný kúpeľ : 500g čerstvých alebo vysušených listov sa nechá stáť cez noc v 5 litroch studenej vody. Na druhý deň sa všetko zohreje na bod varu a tekutina sa prileje do vody vo vani.
Sedací kúpeľ : ako úplný kúpeľ, no z 200g listov.
Tinktúra : korene sa pokrájajú na drobno a voľne sa naložia do fľaše až pohrdlo, zalejú sa ražnou pálenkou alebo ovocným liehom a postavia sa na slnečné miesto alebo teplo.
Masť : 4-6 koreňov jemne pokrájame a krátko zapražíme v 250 g čistej masti. Cez noc necháme postáť, nasledujúci deň prihrejeme, cez plátno precedíme a vylisujeme. Naplníme do malých nádob a uschováme v chladničke.
Víno : 2-5 koreňov pokrájame a dáme na 5-6 týždňov do 1 litra prírodného bieleho vína.
Lipa malolistá ( Tilia cordata )
Zapar : čaj spôsobujúci potenie - 1-2 čajové lyžičky drogy zalejeme 1/4 litrom vriacej vody, 10 minút necháme spariť. Piť 2-3 šálky denne.
Upozornenie : nezamieňať s kvetmi príbuzných druhov, najmä lipy s chĺpkavými alebo lesklými listami.
Materina dúška ( Thymus serpyllum )
Zápar : 1 vrchovatá čajová lyžička sa zaparí 1/4 litrom vriacej vody, krátko sa vylúhuje.
Prísada do kúpeľa:200 g na úplný kúpeľ
Tinktúra : fľaša sa po hrdlo naplní kvetmi, tie sa zalejú ražným alebo ovocným liehom a nechajú sa 14 dní stáť na slnečnom mieste.
Olej : kvety sa voľne dajú do fľaše a zalejú sa za studena lisovaným olejom tak, že olej je dva prsty nad kvetmi. Necháme 14 dní stáť na slnečnom mieste.
Sirup : kvety a stonky sa naložia do pohára, prevrstvia sa cukrom a silne natlačia. Necháme tri týždne stáť na slnečnom mieste. Po scedení treba cukrom presýtené stonky a kvety opláchnuť vodou a vodu pridať do sirupu. Sirup sa pomaly zahusťuje na sporáku. Nesmie vrieť. Sirup nemá byť prihustý
Pľúcnik lekársky ( Pulmonaria officinalis )
Pri kašli, zachrípnutí a bolesti v hrdle - 2 čajové lyžičky drogy zaliať 1/4 litrom vriacej vody a 10 minút nechať spariť. Piť 3 x denne jednu šálku
Upozornenie : nezamieňať s príbuznými druhmi napr. ostreň, smohla a iné, ktoré nemajú bieloškvrnité listy.
Ríbezľa čierna ( Ribes nigrum )
Úžitok : pri zápaloch močových ciest, pri chorobách z prechladnutia, pri čiernom kašli. Šťava zvyšuje pružnosť ciev a odolnosť organizmu voči prechladnutiu. Má proti rakovinové účinky.
Šalvia lekárska ( Salvia officinalis )
Zápar : 1 čajová lyžička na 1/4 litra vody. Zaparí sa a krátko vylúhuje.
Ocot : kvetmi naplníme fľašu až po hrdlo, zalejem octom a dáme na 14 dní na slnečné a teplé miesto
Sedací kúpeľ : 4 plne hrste listov dáme na noc do studenej vody. Na druhý deň privedieme do varu a pridáme do kúpeľa.
Žihľava dvojdomá (Urtica dioica)
Proti vypadávaniu vlasov :100 g jemne nasekaných listov žihlavy zalejte 1/2 l vody a 1/2 l octu, varte pol hodiny. Odvarom si umývajte vlasy pred spaním.
Pri dne a reume :3 lyžičky suchej vňate zalejte 2 pohármi vriacej vody, nechjte 10 minút postáť a pite po dúškoch.

Žiadne komentáre: